CBIS is een webapplicatie, waarmee risicovolle bedrijven een incident kunnen melden zodat andere bedrijven binnen de kortste keren weten wat er aan de hand is.

Bedrijven die zijn aangesloten op CBIS, worden razendsnel geïnformeerd wanneer zich in hun omgeving een incident of calamiteit voordoet. Daardoor kunnen zij in korte tijd beslissen of ze maatregelen moeten nemen: hun productieproces stilleggen, werknemers in veiligheid brengen of evacueren. Het systeem bevat alle risicoscenario’s die zich per incident kunnen voordoen. Dus is bij een melding meteen duidelijk om welk risico het gaat. CBIS meldt ook waar dat risico zich kan afspelen. Het systeem houdt namelijk ook rekening met de weersomstandigheden van dat moment, zoals de windrichting.

CBIS is gemakkelijk in het gebruik. Bij een incident ontvangen de bedrijfshulpverleners van aangesloten bedrijven een e-mail en sms en kunnen ze de melding zowel op hun PC of tablet als op hun smartphone uitlezen. Die melding is tevens voorzien van een eerste advies over te ondernemen stappen.